FORUM KOŚCIOŁA 5N
Forum Kościoła 5N

Regulamin forumRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

dlaczego wierzę?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Strona główna -> Pomyśl o tym...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bibliotekarz

PostWysłany: 23 Maj, 2006 11:41    Temat postu: dlaczego wierzę? Odpowiedz z cytatem

Mógłbym wskazać na przeżycie nawrócenia — doświadczenie ze studenckich lat — ten moment przemiany, który podzielił moje życie na dwie epoki: dawną epokę niewiary i nową epokę wiary. Wiem jednak, że sceptycznie nastawiony czytelnik mógłby zaproponować inne wyjaśnienia.
Mógłbym wskazać na pewne poszlaki, które niczym wiązki promieni słonecznych z rzadka przedostają się przez zasłonę oddzielającą świat widzialny od niewidzialnego. Lecz sceptyk mógłby zakwestionować także i to. Jestem więc zmuszony szukać oparcia w tym, co William James nazwał „przekonaniem zbudowanym na doświadczeniu nie poddanym rozumowi”.
Kiedyś i ja byłem sceptykiem. Chciałem przeżyć dramatyczną nadprzyrodzoną interwencję. Chciałem zdobyć dający się zweryfikować dowód na istnienie niewidzialnej rzeczywistości. Dziś takie ponadnaturalne interwencje wydają się o wiele mniej ważne, częściowo dlatego, że uznałem materialistyczne wyjaśnienie życia za niewystarczające dla wyjaśnienia rzeczywistości. Stałem się wyczulony na najsłabsze ślady łączności pomiędzy światem widzialnym a niewidzialnym. W miłości romantycznej wyczuwam więc coś, czego nie da się wystarczająco wyjaśnić przez odwołanie się do biochemii. W pięknie i w przyrodzie wyczuwam oznaki geniuszu Stwórcy, sławionego przez naturę. Podobnie jak Jakub, budzę się czasami ze snu ze świadomością, że „zaprawdę, Pan jest na tym miejscu, a ja nie wiedziałem”. W pragnieniach, łącznie z seksualnymi, wyczuwam pierwiastek świętej tęsknoty do zjednoczenia się. W bólu i w cierpieniu widzę straszliwe zakłócenie, którego wszechpotężna miłość z pewnością nie będzie tolerować bez końca. We współczuciu, w hojności, w sprawiedliwości i w przebaczeniu wyczuwam laskę, która opowiada mi o innym świecie. Szczególnie wyraźnie byłem tego świadom w Rosji, pozbawionej tych wartości. W Jezusie widzę kogoś, kto swym życiem zespolił te jakości tak doskonale, że zawistny świat musiał się Go pozbyć. Mówiąc w skrócie, wierzę nie dlatego, że niewidzialny świat wkracza w ten świat, ile raczej, że świat widzialny daje mi wskazówki — i to porusza mnie najmocniej — że nie jest jeszcze ukończony.
Miłość jest kolejnym powodem, dla którego wierzę. Gdy życie dobiegnie końca, cóż innego pozostanie? „Miłość nigdy nie ustaje — pisał Paweł. — Wszystko zakrywa, wszystkiemu wierzy, wszystkiego się spodziewa, wszystko znosi”. Apostoł mógł tak mówić tylko o miłości Boga, gdyż wiadomo, że żadna miłość ludzka nie jest w stanie osiągnąć takiej doskonałości. Miłość zakosztowana na tej ziemi przekonuje mnie, że doskonała miłość nie znajdzie zaspokojenia w smutnej historii tej planety, nie znajdzie ukojenia, dopóki zło nie zostanie zwyciężone i nie zapanuje dobro. Miłość nie pozwoli nikomu przepaść. Doskonała miłość poczeka, aż ten, kto jest kochany, dojdzie do doskonałości.
Jan, uczeń Jezusa, w miłości właśnie upatruje spoiwo łączące w jedność dwa światy: „Albowiem tak Bóg umiłował świat, że Syna swego jednorodzonego dał [...]. Bo nie posłał Bóg Syna na świat, aby sądził świat, lecz aby świat był przez niego zbawiony”. Miłość jest przekonana, że warto ratować ten świat.

Yancey P., Pogłoski o tamtym świecie, Katowice 2005, s. 223-225.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  

jarek13

PostWysłany: 05 Maj, 2010 11:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mnie wiara daje siłę do życia. Pomaga w trudnych chwilach.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Strona główna -> Pomyśl o tym... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: